29.09.2020Małej czarnej czar. Jak brzmi dobrze palona kawa?
Kawa. Zmielić, zalać wrzątkiem – ot, niby żadna filozofia… naprawdę? Przygotowanie dobrej kawy to sztuka, na która składają się doskonałe ziarna, umiejętne ich wypalenie i przygotowanie napoju, bez którego kawosze nie wyobrażają sobie poranka.
W podróż po krainie kawą pachnącej zaprasza Oskar Frajter, barista z dużej, profesjonalnej palarni kawy, jedynej takiej w Bielsku.
- Owoc kawowca ma dwie odmiany: robuste i arabikę. Dobra kawa zaczyna się od umiejętnego wypalenia ziarna – mówi Oskar Frajter :
Na polskich stołach króluje mielona zalewana woda, niezbyt trafnie nazywana kawą po turecku, ale ostatnimi laty panuje wielki bum na ekspresy – zarówno w domach, jak i biurach czy nawet stacjach paliw. A co z kawą rozpuszczalną?
Najlepsze ziarna kawy trzeba umiejętnie wypalić. W Bielsku wiedzą, jak to się robi, maja również do tego specjalny sprzęt. Jak brzmi palona kawa? Posłuchajcie:
Plik dźwiękowy: tk_3kawa%20PAL%20OBRAZ.mp3
Ziarna kawy zawierają substancje opóźniające procesy starzenia się, są także źródłem cennych antyoksydantów które neutralizują wolne rodniki , usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn i wzmacniają odpornośc. Oczywiście mówimy o kawie właściwie palonej, parzonej i pitej z umiarem….
Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii (nawet powyżej 10 kg rocznie). W Polsce konsumpcja kawy oceniana jest rocznie na ok. 2-3 kg, co odpowiada mniej więcej jednej do półtorej filiżanki kawy na mieszkańca dziennie*.
*Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, "Medycyna Rodzinna" 2016, nr 3