20.02.2020Wisła: Beskidzkie krepliki! Wiemy, które najsmaczniejsze!
Pięciu jurorów z pięciu beskidzkich kurortów właśnie wybrało najsmaczniejsze beskidzkie krepliki. Tłustoczwartkowy konkurs powrócił do Wisły po kilkuletniej przerwie.
W szranki stanęło 19 konkurentów – m.in. reprezentacje szkół i kół gospodyń nie tylko z Beskidów, ale i Skoczowa, a nawet goście z Katowic – i jurorzy, i publiczność mieli okazję skosztować oryginalnych pączków, które w Beskidach smaży się na smalcu. Sekret przyrządzania niespotykanych nigdzie indziej góralskich kreplików, naszemu reporterowi zdradziła Pani Zofia Podżorska z Wisły, zwyciężczyni konkursu z 2014 roku, która krepliki nauczyła się piec ponad 50 lat temu, od swojej mamy:
Plik dźwiękowy: tk_1%20krepliki%20pZofia.mp3
Plik dźwiękowy: krepliki%20p%20Zofia.mp3
W tym roku podium zdominowały Panie z Wisły. Elżbieta Szajtauer, Barbara Koczwara i Ewa Szalbot wróciły do domów zaopatrzone w drobny sprzęt gospodarstwa domowego.
Konkurs i degustację uświetniły występy kapeli Zespołu Regionalnego Wisła i grupy teatralno-kabaretowej "Emocja". Organizatorzy i sponsorzy przygotowali też cenne i ciekawe upominki dla publiczności, która zgromadziła się w oranżerii Aries Hotel & Spa w Wiśle Czarnem.
Podpowiedź dla łasuchów: beskidzkie krepliki można spróbować i zabrać do domu z dobrych, wiślańskich cukierni...!
Foto: UM w Wiśle
Pani Zofia w rozmowie z naszym reporterem.
Foto: UM w Wiśle
Foto: UM w Wiśle