WinampSŁUCHAJ ONLINE
Interwencyjny telefon: (+48) 570-930-930 Telefon na antenę: (32) 775 00 00
Napisz do nas: antena@radioccm.pl
Znajdź nas na: facebook.com/radioccm

08.06.202170 przepisów na 70 lat Bielska-Białej. Powstaje książka kucharska z przepisami od bielskich seniorów

Jeszcze do 30 września seniorzy mogą przesłać swój przepis do książki kucharskiej, która powstaje w Bielsku-Białej z okazji 70. rocznicy połączenia obu miast. Chodzi o tradycyjne przepisy na różnorodne dania pochodzące z naszego regionu. Organizatorzy konkursu – pracownicy Wydziału Polityki Społecznej Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej - chętnie pomogą seniorom w wykonaniu zdjęć potraw czy wypełnieniu formularza zgłoszeniowego.

Celem konkursu jest odszukanie przepisów kulinarnych, jakie od lat goszczą na stołach mieszkańców Bielska-Białej. Przepisy te powinny wpisywać się w wielokulturową tradycję kulinarną i być historycznie powiązane z obydwoma miastami. Krótki opis towarzyszący zaprezentowanemu przepisowi powinien wskazać, skąd danie pochodzi, jaka jest jego historia i w jaki sposób jest związane z Bielskiem lub Białą, a także jak znalazło się w rodzinie autora. Opis nie musi stanowić wywodu historycznego, choć niewątpliwie atutem będzie informacja, skąd pochodzi. Jeśli w bielskich rodzinach są potrawy przyrządzane od pokoleń, a nie stanowią rodzinnej tajemnicy albo uznacie państwo, że warto się nimi podzielić, to prześlijcie przepis do jubileuszowej książki kucharskiej.

W konkursie mogą brać udział osoby w wieku powyżej 60. roku życia zamieszkujące na terenie Bielska-Białej, zgłaszając jeden przepis w dowolnie wybranej kategorii.

Potrawy mogą być zgłaszane w następujących kategoriach:
- przystawki (hors d'œuvre) i zakąski – wszystkie dania, które mogą być serwowane przed daniem głównym, zarówno w ciepłej, jak i zimnej formie, oraz dania serwowane przy okazji spożywania różnorodnych trunków;
- zupy i dodatki – wszystkie rodzaje zup wraz z towarzyszącymi im dodatkami, takimi jak: kluski, kluseczki, makarony, drobne pierożki, paszteciki i wiele innych, zgodnie z tradycyjnymi przepisami;
- dania główne –  dania mięsne, bezmięsne oraz rybne wraz z dodatkami, surówkami i sałatkami obiadowymi;
- ciasta i inne desery – różnorodne słodkości, które mogą być serwowane jako zwieńczenie dania głównego oraz jako słodki dodatek do kawy lub herbaty;
- nalewki i inne napoje – różnorodne napoje o charakterze zdrowotnym, napary, nalewki, herbatki, a także przygotowywane dla przyjemności, takie jak: poncze, kompoty czy lemoniady.

Więcej szczegółów w regulaminie konkursu na stronie www.seniorzybielsko.pl. Tam też można znaleźć formularz zgłoszeniowy.

 

 

Źródło: UM w Bielsku-Białej; foto: pixabay.com