10.05.2021Cieszyński chmiel? Eksperyment Browaru Zamkowego. Eko-edukacja i lekcje historii
Plantacja chmielu w Beskidach? Tego jeszcze nie było. Eksperyment z uprawą egzotycznej w naszym regionie rośliny rozpoczął się w Dębowcu koło Cieszyna, na wydzierżawionym przez Browar Zamkowy szczycie jednego ze wzgórz.
- Siedmiometrowe słupy wbite pod różnym kątem w odsłoniętą glebę, tworzą siatkę dla pnączy chmielowych – mówi piwowar z Browaru Zamkowego, Dominik Szczodry:
Okazuje się To właśnie chmiel odpowiada za całą magię smaku przeróżnych odmian złocistego trunku:
Jaki aromat będzie miał ten podcieszyński chmiel? To na razie zagadka. Kilkadziesiąt sadzonek trzech odmian rośliny przywiózł z rodzinnej Lubelszczyzny – „chmielowego zagłębia” - Józef Piłat, plantator-chmielarz od urodzenia:
- Plantacja chmielu w Dębowcu to nie tylko nowe odmiany smakowe napoju z browaru w Cieszynie. To kolejny krok naprzód w historii zakładu, który działa bez przerwy od 140. lat, stał się wizytówką miasta i - jeszcze niedawno zagrożony upadkiem - nadal pracuje i chce uczyć ekologii i historii ziemi cieszyńskiej – mówi prezes zarządu Browaru Zamkowego, Adam Leda:
prezes zarządu Browaru Zamkowego, Adam Leda
Jakie będą efekty tych działań, dowiemy się jesienią. Uroczysty zbiór chmielu – tradycyjnie przeprowadzany wyłącznie przez kobiety! - zapowiedziano na wrzesień. Do tego czasu wokół plantacji w Dębowcu wyrośnie również hodowla jęczmienia, a na terenie wokół zostanie zorganizowany festyn piwowarski. Organizatorzy plantacji spodziewają się kilkudziesięciokilogramowego plonu szyszek chmielowych z Dębowca.
Pierwsza sadzonka chmielu w Dębowcu. Od lewej: wójt Dębowca, Tomasz Branny; prezes BZ Adam Leda; burmistrz Cieszyna Gabriela Staszkiewicz
Foto: Browar Zamkowy w Cieszynie
--